Receiver Grundig RTV600

Date tehnice:
Stereo Receiver Grundig RTV600
Made in Germany
1968–1969
Intrări: 1x Phone MM, 1x Phono MC, 1x Tape Deck – DIN sockets
Ieșiri: 2x speakers, 4 – 16 ohms – DIN sockets
Bandă FM: 87.5 – 108 MHz
Putere: 2x20W, 4Ohm
Tone control (Bass & Tweeter), Balance
Loudness/Contour, Linear, Treble filter (3 kHz & 5 kHz)
600 x 150 x 310 mm, 11.8 kg
Price in the first year of sale: 1185 DM

***
Din cataloage:

          Grundig RTV600 este un receiver fabricat in Germania (RFG) în perioada 1968-1969 de către producătorul german de echipamente audio Grundig.
          În catalogul Grundig din 1968 mai apăreau Grundig RTV350 și RTV360, ambele inferioare lui RTV600. Prețul pentru Grundig RTV600 în primul an de vânzare: 1185DM.
          Alte echipamente Grundig contemporane lui RTV600 au fost: amplificatoarele Grundig SV 40 M și SV 80 M, tunerul RT 40 M și pick-up-ul Grundig PS1 (Dual 1019).
          În 1969, RTV650 l-a înlocuit pe RTV600 la vârful gamei de receivere Grundig. Din generația lui RTV650 au mai făcut parte: RTV400, RTV380, RTV370, RTV340.

***
Din amintiri:

          Primul meu receiver de la Grundig a fost RTV380, al cărui sunet îmi amintesc că nu prea m-a mulțumit, dar despre care nu pot spune mai multe – au trecut mai mult de 5 ani de atunci și pe vremea aia nu-mi notam părerile despre sculele audio din debara.
          La scurt timp am luat apoi Grundig RTV650, care mi-a lăsat impresii mult mai bune și care a fost probabil printre primele scule de la care am învățat eu cum stă treaba cu căldura sunetului și cum e să asculți fără să obosești – tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. În plus, RTV650 avea mai mult control și echilibru decât fratele lui mai mic, RTV380, astfel încât pe acesta din urmă l-am făcut cadou fără nicio părere de rău.
          Grundig RTV650 a stat cu mine vreo doi ani. Până când pe raft a apărut vărul său mai mare și mai forțos, amplificatorul Grundig SV 80 M, iar pe RTV650 am început să-l ascult din ce în ce mai rar. Cum nu obișnuiesc să țin sculele în dulap, RTV650 a plecat și el, tot cadou, doar că, de data asta, simțeam că mă despart de un prieten.
A venit apoi vremea lui Grundig SV 80 M să-și ia zborul astfel încât, la scurt timp, mi s-a facut iarăși dor de “dulcele stil clasic” Grundig. Drept urmare, anul trecut, când m-am împiedicat de un RTV600 care costa doar puțin mai mult ca o bască de corcodușe, l-am și cules.

***

***
Câteva observații:

          Trebuie precizat, înainte de a face orice comentarii despre sunet, că primele generații de receivere Grundig RTV, cele de la sfârșitul anilor 60 – începutul anilor 70, au acum o vârstă considerabilă și că e posibil ca unele exemplare să nu mai fie, din punct de vedere tehnic, chiar în mințile lor. Având în vedere și faptul că electronicele audio germane nu se bucură astăzi de renumele pentru fiabilitate al celor asiatice, iată de ce prețul primelor Grundig RTV este unul foarte mic pe piața trancotară.
          De fapt, și receiver-ul meu a venit cu un defect: balance-ul e bine reglat stânga-dreapta, dar butonul aferent nu mai funcționează, se învârte în gol. Cum nu mă pricep la electronică, iar reparația m-ar pune pe drumuri și m-ar costa mai mult decât aparatul, l-am lăsat așa cum l-am luat, mai ales că nu m-a deranjat problema.
          Altfel, exemplarul meu arată destul de bine întreținut, ceea ce mă bucură pentru că design-ul receiver-elor Grundig RTV de la sfârșitul anilor 60 e unul foarte plăcut mie. Din punct de vedere utilitar însă, aceste aparate pot fi niște “pain in the ass”: au doar mufe DIN, au doar o singură intrare în afară de cea pentru pick-up și sunt mari, 600x150x310mm – ai nevoie de un raft serios pentru ele. Dacă mai pui și puterea de doar 20W în 4Ohm, avem deja destule motive pentru care lumea nu se înghesuie să le cumpere astăzi.

         
***
Despre sunet. Teste și audiții

Cu boxele Supersound S-150 (Radiotehnika):
          Nepotrivirea lui Grundig RTV600 cu boxele Supersound S-150 a fost evidentă, iar schimbarea diferitelor surse avute la îndemână nu a ajutat prea mult, astfel că audițiile au fost destul de chinuitoare.
          În general, sunetul în combinația de mai sus a fost lipsit de transparență, înfundat, opac, leneș, fără atac și viteză, neangajant, cu un bass mormăit, nefocusat și în exces în același timp.

Profit de ocazie să listez aici sursele folosite în teste:
CD Player: Philips CD 753, Grundig CD 7550
Cassette deck: Yamaha KX-393, Kenwood KX-7030
Pick-up: Wega 3420 (Dual 1219), Grundig PS 8000
Tunerul intern al receiverului Grundig RTV600
         
         
Cu boxele Klein und Hummel Telewatt SL 35:
          De data asta Grundig RTV600 s-a descurcat sensibil mai bine.  Iată câteva observații asupra sunetului în această combinație:

 • Sunet “cald”, cu voci și instrumente acustice care sună plăcut urechii.
 • Caracter mai degrabă “laid back”, leneș. Dar, deși nu se laudă cu viteză și atac, sunetul este totuși suficient de articulat.
 • Caracterul general este în continuare unul mai degrabă dark, dar sunetul nu mai este închis, opac, precum în sistemul cu boxele Supersound. Aici contează și sursa, pick-up-ul și tunerul intern al receiver-ului descurcându-se mai bine.
 • Rezoluția nu este una foarte bună și ai senzația că lipsesc din armonici, dar timbrul, deși nu neapărat foarte corect, este unul plăcut. Pe muzică clasică neajunsurile legate de rezoluție se simt mai clar.
 • Transparența depinde de asemenea de sursă și este mai redusă de pe CD.
 • Bass-ul tinde să fie nefocusat și în surplus, dar chestiunea se simte diferit în funcție de sursă și de muzică. Și la acest capitol, cel mai bun echilibru avem în cazul folosirii pick-up-urilor sau al tunerului intern.

         
Cu boxele Audion (Summit) Box 270/1:
          Avantajul Box 270/1 în combinație cu Grundig RTV600 constă în faptul că sunt niște boxe deschise, mai aeriene în sunet și ușor de condus, aducând astfel un plus la capitolul transparență și echilibru general. Aș zice că s-au potrivit bine cu caracterul mai leneș și un pic dark al receiver-ului. În această combinație am avut un sunet mulțumitor și cu CD player-ul Grundig CD 7550 ca sursă. Altfel, observațiile făcute mai sus în dreptul boxelor Klein und Hummel rămân în mare parte valabile.
         
         
Cu boxele Dual CL 18:
          Mă așteptam ca accentul pe bass-ul de sus al acestor boxe să nu se potrivească cu amplificarea mai dark a lui Grundig RTV600. Din contră, s-au potrivit foarte bine.
          Sursele care au cântat cel mai bine au fost, și de această dată: tuner-ul intern al receiver-ului și pick-up-ul Wega 3420.
          Iată caracteristicile sunetului în variantele de sistem cele mai fericite:

 • Sunet bun pe voci. Atributul principal: naturalețea. Dacă în voce e ceva plăcut, cald sau, din contră, tăios, înfricoșător, asta va fi exprimat și în sunet.
 • Bun echilibru, pe întreg spectrul audio. Fără cocoașe sau burți pe bass sau în orice alte zone. Fără excese.
 • Sunetul are corp, dar și fluiditate.
 • Există suficient aer în sunet ca să poți auzi liniștea din muzică. Nu e mic sau înghesuit, are suficientă amploare și respirație.
 • În continuare sunetul nu strălucește prin atac și viteză, dar este articulat, clar și are suficientă transparență.
 • Rezoluția nu este una foarte bună. Nu este însă nici proastă. În funcție de muzica ascultată și de gusturile fiecăruia, vom fi mai mult sau mai puțin nemulțumiți de acest aspect.
 • În ciuda rezoluției modeste, timbrul instrumentelor acustice este unul plăcut și inspiră naturalețe – te păcălește frumos.
 • Bass-ului este în continuare un pic difuz, dar acest fapt reprezintă acum mai degrabă o caracteristică neutră decât un defect – nu stă în calea muzicii.

         
***
Concluzii:

          Grundig RTV600 nu este pentru cei comozi. Are doar mufe DIN, cu 2 pini pentru boxe și cu 5 pentru intrările audio. Are o singură intrare, în afară de cea pentru pick-up. E mare și greu, ocupă mult loc.

          Grundig RTV600 nu este pentru audiofilul modern care caută în primul rând rezoluție. Nu e pentru cei care vor să aibă acasă un sunet cât mai apropiat de acela dintr-un studio audio. Nu este nici pentru cei ce vor să aducă în sufragerie senzația unui concert pop-rock. Nu va mulțumi ascultătorii care preferă un sunet mai degrabă incitant, mai agresiv, pe steroizi.

          Grundig RTV600 e ca un bătrân, care nu mai are o dicție perfectă, dar care povestește molcom și cu un anume farmec discret, pentru cei care au timp să se oprească din goana după nirvana audiofilă ca să stea, pieziș, în calea curentului și să asculte o poveste despre alte vremuri. O pierdere de vreme ar putea decreta altcineva, mai practic și mai orientat.
         
         
***

***
          Pentru combinația reușită cu boxele Dual CL 18, Grundig RTV600 primește în catalogul meu calificativul de “bunicel/rezonabil” și Nota 6.5. Atenție însă, doar cu sursa pick-up Wega 3420 sau tuner-ul intern.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s